В момента тече шестмесечният срок, в който болниците, които не могат да

...
В момента тече шестмесечният срок, в който болниците, които не могат да
Коментари Харесай

Лекар: В малките болници не достигат както финанси, така и организационни и човешки ресурси

В момента тече шестмесечният период, в който лечебните заведения, които не могат да усилят заплатите на чиновниците си, ще бъдат подкрепени с ограничения от съсловните организации и здравните управляващи. Най-затруднени са общинските лечебни заведения, макар че след подписването на рамковия контракт, те няма да бъдат глобени.

Тези въпроси обсъдихме с проф. доктор Тодор Черкезов. 

„ Не са една или две рецесиите в дребните лечебни заведения, и в лечебните заведения които са ситуирани в периферията на страната. Най-вече това е дефицитът на запаси, и финансови, човешки, организационни, и това, че в тези отдалечени места постоянно нещо дефицита “, безапелационен е шефът на общинската болница в Кърджали доктор Тодор Черкезов. „ Ресурсът който не доближава на нашата болница е към 220 000 лв. месечно, с цел да можем да достигнем тези равнища на заплати за всички наши чиновници, споделя той и добавя:
Има два метода, с цел да се обезпечат по-високи заплати за личния състав – първо, тези средства да се изработят в допълнение. Това обаче влиза в несъгласие с концепцията огромна част от дейностите да бъдат трансферирани в доболничната помощ и да се свият хоспитализациите. Защотот с цел да дойдат тези средства при нас, ние би трябвало да увеличм броя на хоспитализациите. Това не е най-хубавия механизъм. Затова в този момент се мисли по какъв начин на тези лечебни заведения да се обезпечат тези недостигащи средства.
Проф. доктор Тодор Черкезов

Аз мисля, че би трябвало да се замислим за това, че цените на клиничните пътеки остават в исторически проект ниски, а в това време виждаме цялостното повишаване на живота, споделя още доктор Черкезов.
Ние нямаме устойностяване нито лекарския, нито на сестринския труд. Така никой не може да каже каква част съставлява цената на този труд, на фона на разноските в едно лечебно заведение, а те не са по никакъв начин дребни. Работните заплати са главното перо в една болница. След това идват медикаментите, стопанските разноски, и всичко друго.
Проф. доктор Тодор Черкезов

Преструктурирането на лечебни заведения не би трябвало да се прави кампанийно, то би трябвало да следва логиката на здравните потребности. Всяко обитаемо място има избрани здравни потребности, и в случай че те се удовлетворяват от съответното лечебно заведение, не трябва тъй като то е общинско, да бъде закривано, споделя медикът. Около 30 млади, специализиращи лекари има в кърджалийската болница. Има интерес към специализацията. За наслада в нашия район, не срещаме цялостен отлив на младежи от специалността. При медицинските сестри текучеството е по-голямо, добавя още доктор Черкезов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР